Menu button

#dialekt

tjofräs

Man bara går hej svej lixom TJOFRÄS! CHING CHING!

Dorski

Fönsterruta

Hänka, Hänki, hänkar på

Följ, följer,Föja med!

Trösk

Liten groda

Lira

Spela

Söckent

Tråkigt, trist. Usch, de’ känns så söckent ida’

Dônken

En kortare version av McDonalds. "Bror vill du köpa Dônk till oss innan du kommer?" "Aa sure vad ska ni ha" Många kompisgrupper har en designerad Dônkmästare, en person som antingen köper mycket från McDonalds eller äter där ofta. Personen ska vara kunnig inom mcDonalds sortiment.

Huvudsvag

Höjdrädd

himlabessen

Enkelbeckasin. Ljudet som uppstår av vibrationerna i stjärtfjädrarna när enkelbeckasin dyker är ett magiskt ljud som kan vara svårt att inse varifrån det kommer. Ljudet kommer från himlen som från ingenstans då det kan vara svårt att upptäcka den snabbflygande beckasinen, speciellt i skymning och mörker.

horsagök

Enkelbeckasin. Ljudet som uppstår av vibrationerna i stjärtfjädrarna när enkelbeckasin dyker är ett magiskt ljud som kan vara svårt att inse varifrån det kommer. Ljudet beskrivs som att fågeln ”horsar”.

nackavre

Nackspärr

ovari

Om en uppgift som man ännu inte utfört men som man kanske kommer att göra. T ex ”Jag har ovari efter posten idag” Kan också användas om platser man aldrig besökt. T ex ”Jag har ovari till Stockholm”

gu så (dant)

Nej, så tokigt det kan bli!

agasam

Om en person; respektingivande, seriös, någon som räknas. Om ett arbete/uppgift; något som är svårt och fodrar eftertanke. Exempel Ehenne bli agasamt vi gat funder.

Stret

Stret är dialektalt för elektricitet i olika norrländska dialekter.

Stöölt

Galen, energirik

lämmen

Träningsvärk/öm i musklerna efter fysisk aktivitet.

krösnamos

Alternativ stavning av krösamos. I Småland var krösnamos ett vanligt uttryck för lingonsylt. Krösnamjölk betydde att man blandade lingonsylt i mjölk, en delikatess för min farfar, Hjalmar, som var född 1885

Snavben

Sätta snavben (på någon); få ur balans eller fälla genom att sätta sitt ben i vägen.

Tocke

En rödhårig person

skrabbig

Känner sig lite sjuk.

Böske

Ett böske är ett ord för kvinna som används på ett nedlåtande vis

Jale

Gärde

Choxa

Att utnyttja arbetstid till att utföra privat ärende.

tura

Verb, att tura, är att åka t.or. med färjorna Helsingborg - Helsingør - Helsingborg, utan att gå iland i Danmark. Under 1970-talet var det vanligt med en tura, före man gick ut på lördagskvällen, eftersom spriten var billigare ombord.

Förveden

Nyfiken. Skånska eller Helsingborgska

Frass

Hankatt dialekt Österbotten

Dura

Vibrera, ge ifrån sig ett surrande ljud. Dialektalt i Dalsland och södra Värmland. ”När en kör i över 90 börjat växelspaken dura”.

Klota

Ramla omkull samt även ”slå runt” med t ex en MC.

Skadda

Skadda är när det blir fuktigt på kvällen. Gräset, tvätten på strecket, dynor blir fulla av skadda.