Menu button

#substantiv

Trösk

Liten groda

Kvaller

Kirskål

Brôte

Västgötsk version av "bråte", dvs massor med gamla prylar/saker som ligger och skräpar. Typiskt uttyck "Det är alldeles för mycket brôte där inne"

Môs

Alternativt "mös", dock uttalas det som en mittemellanvokal mellan "ö" och "o". Västgötskt uttryck. Beskriver kladdigt skräp såsom utspilld läsk, slem, gamla matrester som blivit en enda gegga m.m.

Bôs

Alternativt "bös", dock uttalas det som en mittemellanvokal mellan "ö" och "o". Västgötskt uttryck. Beskriver överlag torrt skräp såsom damm, hö m.m. Används dock ej som beskrivning för föremål i allmänhet, utan endast för småpartiklar som skräpar ner.

RÄVA

Västgöst uttryck. Beroende på situation kan det antingen betyda "räv", "röv", eller bara vara en allmän svordom (troligtvis förknippad med det sistnämnda). R:et uttalas som skorrande R.

Jag har en tvintlit med dig!

Jag har lite av ett problem med dig då jag både tvivlar och saknar lite tillit till dig. Dvs jag litar inte på dig helt och hållet och jag tivivlar på att det kommer bli bätte. Inte av så allvarlig karaktär. Lättsamt problem att ha med någon.

Pylla

Vi brukade kalla det marsvinen och kaninerna släppte där bak för pyllor. - Nu får vi göra rent buren, här är fullt av pyllor i spånet.

Guffar

åska

Stret

Stret är dialektalt för elektricitet i olika norrländska dialekter.

Skäggbarn

(nedsättande eller skämtsamt) skällsord riktat mot invandrande asylsökande ungdom(ar) eller unga vuxna från Mellanöstern och Nordafrika som påstås hävda en yngre ålder än vad de egentligen är för att nyttja den svenska välfärdens förmåner Etymologi: Av det faktum att barn under 18 inte brukar ha skägg

förförälder

Sammelbegrepp för både mor- och farföräldrar Exempel: Jag har bjudit in förföräldrarna till middag imorgon.

Bryster

Ett könsneutralt ord för ''syskon'' ämnade för ickebinära personer. Ex. Jag pratade med min bryster igår.

Syltekuk

En person som framför ett fordon långsammare än gällande hastighet och på så vis stannar upp trafiken.

sillstrypare

Specerihandlare

Snavben

Sätta snavben (på någon); få ur balans eller fälla genom att sätta sitt ben i vägen.

krök

(Substantiv) alkohol, sprit, se även verbet kröka

i-pryl

Substantiv, i plural i-prylar. Benämning som syftar på företaget Apples produkter t.ex: iPod, iPhone, iMac, iPad. Men kan även syfta på tillbehör till sådana prylar.

bdsm

samlingsnamn på sexuella tekniker som kan inbegripa bondage, disciplin, dominans, underkastelse, sadism och masochism; ursprungligen en sammandragen initialförkortning av de engelska ordparen "bondage and discipline, dominance and submission, sadism and masochism"; bdsm hellre än BDSM på svenska

Novent

När man längtar så efter jul att man tjuvstartar adventsfirandet redan i november kallas det novent. Det är alltså ett så kallat teleskopord, bildat av november och advent.

hemester

teleskopsord: hem och semester; semester nära sitt hem

Stragilitet

Kombinationen av strategi och agilitet.

fejs

Ansikte

Hallick

Konsult säljare, se även Hora

köttbullsnarkos

Tröttheten efter ett rejält mål mat. Samma som ”paltkoma”.

tennick

häftstift

grejs

Gris, vildsvin

Idélåda

Ordet betyder hjärna.

Suddsmula

Suddsmula snarare suddsumlor betyder de små bitarna av suddgummin som man ser när man suddar.

Knast

Knast är synonymt med Idiot, ålahue, fubbick eller pucko. På 1970-talet fanns även det förstärkta och numera alldeles förbjudna CP-knast. Bägge orden användes av barn och ungdomar sa till och om varann i östra Skåne, företrädesvis i Kristianstadtrakten. Ex: Adu, jädra knast/CP-knast han ä!