Menu button

#internet

klicktivism

Att (försöka) hjälpa olika (behjärtansvärda) ändamål genom att skriva under namninsamlingar på Internet, dela länkar, dekorera sin profilbild på sociala medier, etc.

trådnekrofili

Att svara på en gammal tråd i ett diskussionsforum. Kan vara både avsiktligt och oavsiktligt.

Fb:are

En person som hänger på det svenska internetforumet Flashback.

IRL

Förkortning av "In Real Life", i verkliga livet. Används om livet offline utanför datorer och liknande. Har kommit att bli ett laddat ord eftersom det signalerar om att det som sker elektroniskt inte är lika viktigt som det folk kallar IRL.

Nätvaro

subst. Närvaro på internet. En lek med "nätverk" och "närvaro".

Fejan

Facebook Ex: Jag läste på Fejan att Nisse skaffat katt!

seeda

Att dela med sig av en [torrent]. Från engelskans "seed". Uttalas ungefär "sida".

pea

en utskrivning av bokstäverna PA, som en förkortning av Playahead, en webbmötesplats riktad mot ungdomar Ordet kan påträffas bland annat klottrat på baksidan av bussäten, efter upphovspersonens användarnamn på sajten, typ: "puzz91@pea" Se även fjortis

maila

Se mejla.

porrläge

Inställning i webbläsare som gör att inga spår lämnas av webbsurfningen medan inställningen är påslagen.

gammelmedia

nedsättande term för de media (framför allt nyhets-) som finns förutom bloggar och andra internetbaserade informationsverktyg som tillkommit på senare tid. TV, papperstidningar, radio

levla

Att gå upp i nivå (level). Kommer ursprungligen från dataspelsvärlden men används framförallt i olika internetforum i betydelsen "att driva med", "att skämta med".

mejla

skicka e-post T.ex: "Kan du mejla dokumentet till mig?"

mejl

e-post

data

(verb) Att använda en dator (i tidsfördrivande syfte).

haxa

Se haxxa.

banna

Utestänga någon från forum, webbplats eller chat på Internet. T.ex: "Vi bannade ett troll igår." Från engelskans "ban", dvs "bannlysa" på svenska.

troll

Person som medvetet piskar upp stämningen på diskussionsforum. T.ex: "Vi hade en seriös diskussion innan det kom ett troll och förstörde allting."

lixx

liksom

slösurfa

Se fulsurfa.

wikipedian

Wikipedia-användare

fulsurfa

Surfa på internet bara för att fördriva tid, utan att göra något meningsfullt.

etikett

En etikett är ett nyckelord eller uttryck som är kopplad till ett stycke information (t.ex. en bild, artikel eller videoklipp). Etiketterna används för att klassificera informationen.