Menu button

#västgötska

Brôte

Västgötsk version av "bråte", dvs massor med gamla prylar/saker som ligger och skräpar. Typiskt uttyck "Det är alldeles för mycket brôte där inne"

Môs

Alternativt "mös", dock uttalas det som en mittemellanvokal mellan "ö" och "o". Västgötskt uttryck. Beskriver kladdigt skräp såsom utspilld läsk, slem, gamla matrester som blivit en enda gegga m.m.

Bôs

Alternativt "bös", dock uttalas det som en mittemellanvokal mellan "ö" och "o". Västgötskt uttryck. Beskriver överlag torrt skräp såsom damm, hö m.m. Används dock ej som beskrivning för föremål i allmänhet, utan endast för småpartiklar som skräpar ner.

För schôen

Alternativt "för schöen". Uttalas med "ske"-ljud. Västgötskt uttryck i stil med "fy fasen" eller "vad ända in i hela...". Nyttjas som en mjuk svordom.

RÄVA

Västgöst uttryck. Beroende på situation kan det antingen betyda "räv", "röv", eller bara vara en allmän svordom (troligtvis förknippad med det sistnämnda). R:et uttalas som skorrande R.

horsagök

Enkelbeckasin. Ljudet som uppstår av vibrationerna i stjärtfjädrarna när enkelbeckasin dyker är ett magiskt ljud som kan vara svårt att inse varifrån det kommer. Ljudet beskrivs som att fågeln ”horsar”.

nackavre

Nackspärr

Daj

Dom (motsats till vi)

Kôver

Snöflingor

Lajt

Uselt, äckligt, dåligt

Komsen

Rädd, förskräckt

Shurk

Gammal häst

Frammanför

= framför. ”Ställ spannen frammanför dörren.” Likaså finns ”bakanför” som naturligtvis betyder bakom. Sydvästliga Västergötland.

däven

Trött i huvet

bonka

Bonka - knacka/slå

sövel

Sås med bitar av ägg, grönsaker eller fisk.

Syta

Känna obehag. Syta för något, känna obehag inför något. Förekommer i Borås med omnejd, men även i Norge.

Sytligt

Obehagligt. Används i Borås med omnejd. Ordet förekommer även norska, som så många andra boråsuttryck (keligt, kiligt för tråkigt tex)

häpa

Brådska. Det häpar = det brådskar. Det är inte så häpet = det brådskar inte.

kiligt

Trist, långtråkigt. jämför norskans kjedelig.

Sytligt

Obehagligt. Ordet förekommer i Borås med omnejd, men ven i Norge.

öfsadröp

takdropp

vässla

Vässla används av mina föräldrar för en naturlig vattenkälla. De tror att ordet kommer från växel som i viltväxel men för en eller två korsande vattenådror. De bor utanför Skara.

kiligt

Och även närbesläktat med norska kjederligt som betyder samma sak. Har även sett att det norska ordet används i används värmland Kiligt stavas/uttalas även som tjeligt av många kring Borås.

gresa

Att vara taskig, retas på ett elakt sätt.

Sleten

Sleten betydde onykter i 50-talets Falköping.

Krôsemos

Lingonsylt Alternativt uttal/stavning av krösamos

Flö

Verb i imperativ, att uppmana någon att flytta på sig. Västgötska.

I vale mä

Då och då, ibland

Knort

Prick, kula, nåt litet och runt. Ofta oönskat.