Menu button

#nyord

Novent

När man längtar så efter jul att man tjuvstartar adventsfirandet redan i november kallas det novent. Det är alltså ett så kallat teleskopord, bildat av november och advent.

Coronatvätta

Tvätta händerna extra noga. Förut påminde vi barnen att de skulle tvätta händerna innan de började äta. Nu frågar vi om de coronatvättat sig så att vi vet att de verkligen är rena.

grundont

Smärta som skiftar i grad, men som nu är uthärdligt att leva med.

Social mani

Begrepp uppfunnet av AD Anna Sahlin som ett uttryck för ett hyperdeltagande i sociala sammanhang, inte minst sociala medier.

skeletär

som har med skelettet att göra; skelett- En skeletär skada/bristning. (Från min moster)

mäffdag

Substantiv. Förkortning för “misslyckad, äcklig, fet och ful”. Uttalas med riktigt brett ä. En dag när alla kläder sitter fel, när allt du gör rör sig åt samma håll som skylten “Helvetet hitåt” pekar, när all mat du äter går direkt till fettdepåerna utan att passera gå och när alla framsteg du gjort hittills i ditt liv på ett magiskt vis nollställs. Bär vissa liknelser med PMS, om jag förstått Mary J Blige rätt, men med uppgivenhet istället för ilska och antydan till letargi snarare än aggression. Saker som förvärrar mäff-symtomen är speglar (speciellt provrumsspeglar), klädprovning, främlingars (menande) blickar, modereportage och snygga människor.

fejk

Påhitt, något som är konstruerat eller manipulerat i syfte att lura någon. Kommer av Engelskans "fake" med samma betydelse. Exempel: "Den där historien är inte sann, jag vet att den är fejk!". Används över hela landet, vanligare på internet än i vardagen.