Menu button

#förkortning

Stååka

ordet elsparkcykel är för långt för den moderna människan och stååka (gärna uttalat på jamska) eller kortare ståka kräver nog ingen förklaring använt i rätt sammanhang.

ochler

helt klart en kombination av och + eller och med betydelsen av det man ser skrivet och/eller(som jag inte vet hur jag ska uttala). ”A ochler B” innebär att man avser endera såväl som båda.

bdsm

samlingsnamn på sexuella tekniker som kan inbegripa bondage, disciplin, dominans, underkastelse, sadism och masochism; ursprungligen en sammandragen initialförkortning av de engelska ordparen "bondage and discipline, dominance and submission, sadism and masochism"; bdsm hellre än BDSM på svenska

SotO

Engelsk förkortning på när någon tvunget måste säga det alla närvarande redan vet, är införstådda med, tänker på eller väldigt enkelt kan räkna ut. Förkortningen står för Stater of the Obvious, den som säger det som redan är uppenbart. Exempel: När någon förklarar att alla spelkort med hjärtan på är de som kallas för hjärter. När du har sagt till butiksbiträdet att du vill köpa 5 st munkar, två med strössel på, och sen kassabiträdet säger att du har 3 st kvar att välja.

BVSA

Förkortning för "billigare vid snabb affär", ses i annonser.

IRL

Förkortning av "In Real Life", i verkliga livet. Används om livet offline utanför datorer och liknande. Har kommit att bli ett laddat ord eftersom det signalerar om att det som sker elektroniskt inte är lika viktigt som det folk kallar IRL.

brux

bruksanvisning Ex: "svensk snabb-brux"

VAB

Vård av barn. Man är hemma från jobbet och vårdar sitt sjuka barn.

lixx

liksom

pok

Förkortning för "puss och kram"

irri

Irriterande. "Sluta! Det är fett irri när du håller på så där!"

serri

(interjektion) "Allvarligt talat!" eller "Allvarligt talat?" Från "seriöst".