Menu button

d

dabbedosad

Täppt i näsan

dabbig

täppt i näsan (vid förkylning) Ex: 1) Jag känner mig dabbig 2) Vad du låter dabbig!

dabbig

Att man har klantat sig eller går över gränsen vad gäller beteende sig. ''sluta dabba dig'' (beteende just nu) ''nu har du dabbat dig'' (gjort bort dig)

dadelklasen

pungen

Dadeltrampare

Person från mellanöstern.

dafs

bröst Används mest i Hörby.

dagavill

Se dagvill

Dagbrödsjobb

Ett jobb som man har för brödfödan. Inte medans man studerar som i unga år, utan mera upp i vuxenåldern. När man inte kan livnära sig på det man helst vill göra samt kunna livnära sig på. t.ex kan musiker komplettera sig med ett dagbrödsjobb, ståuppare, konstnärer, författare , föreläsare, etc.

Dagis

Dagis är förkortning/smeknamn för förskola och kommer från det gamla namnet daghem som då det begav sig kallades för dagis. Ordet har följt med vid namnskiftet till förskola på 1990 talet då förskolan fick en läroplan och tydliga riktlinjer för ett tidigt lärande i grupp och vara ett komplement till hemmet.

dagsedel

örfil

dagsedel

agenda

dagvill

Att inte vara säker på vilken dag eller vilket datum det är.

daimkrysset

ändtarmsöppningen

Daj

Dom (motsats till vi)

Dajmkryss

Slang för anushål. Se även pojkfitta.

dampa

Löpa amok. Bete sig högljut och tramsigt.

danbursti

därborta

Dansk Roulette

Att med avsevärd kraft släppa väder och samtidigt vara osäker huruvida utsläppet kommer att vara av en exklusivt gasformig karaktär.

dase

Penis, Balle, Snopp i större verision.

data

Används ofta i folkmun istället för "dator". Exempel: "Han spelar dataspel." "Min dataskärm är trasig." "Pappa har köpt en bärbar data."

data

(verb) Att använda en dator (i tidsfördrivande syfte).

datanörd

Människa som har en livsstil som innebär att han/hon sitter mycket vid datorn. Bl. a. surfas det på Internet, skrivs dikter och annat.

datanörd

Entusiastisk datatekniker eller liknande person, som går in för liv och lust i det senaste med datorer, kopplar till ovanlig utrustning, installerar osannolika program och rentav programmerar datorer.

Datten

Leken tafatt Västergötland Se även: Pjätten, Tatten, Kull, Lacken, Jagad, Sur

dauta

data, datorer, IT T.ex: "Det här med dauta är inte alltid så lätt."

DE

Att understryka något, bekräfta något. Utalas med betoning på hela ordet "DE". Kommer från ordet "det". Ex Hulte säger: "Det lär bli skoj på förfesten ikväll" Ronne svarar "DE!" (Läs: DET lär det bli!)

De fem trumpetstötarna

De fem höghusen mellan Hötorget och Sergels torg i Stockholm.

defekera

ett finare ord för bajsa eller skita,typ jag måste gå och defekera.

deffa

"Att deffa som det kallas menas med att man definierar sina muskler genom att gå ner i fettvikt och få fram muskulaturens former." http://www.muscles.se/deffa-definiera-muskulaturen/

deffa

desarmera (en bomb) (från eng. defuse)