Menu button

total

Prippad

Totalt förstörd, Icke möjligt att reparera. ex."gräsklipparen var helt prippad" "han är helt prippad i huvudet" osv

Flippa

Att någon gör något extremt utöver det normala, blir aggressiv eller helt galen. "Han flippa ur totalt" Han blev helt galen/blev som förbytt

insnöad

När någon är väldigt upptagen med en sysselsättning. Ibland även så upptagen att tid och rum tycks falla bort. Ex: Person 1: Goddagens. Person 2: ... Person 1: Jorden anropar Person 2! Person 2: ... Person 3: Det är ingen idé, han har varit helt insnöad i datorernas värld i flera timmar nu. Person 1: Åh, då förstår jag. Totalt insnöad alltså? Person 3: Det stämmer, han är helt onåbar. Person 2: Va? (förvirrat ansiktsuttryck)

fallör

substantiv. I-Fallör (plur. mången fallör) = det totala felet, misslyckandet; den enda verkliga vinsten, livets salt II-Fallör (plur. fallörer) = person som ständigt fallerar. Ordlek som skapar en substantivform av "att fallera" = inte fungera enligt planerna; fattas, saknas; upphöra att fungera. Första nerskrivna förekomst av "fallör": "När fallören blev ett faktum" - visa av nationalskalden Albin Nedler; skildrar den genom mången fallör (flera upprepade misslyckanden) uppnådda lyckan han upplevde med sina kamrater under vistelse i Madrid under tidigt tio-tal.

fisens mosse

"Att vara på fisens mosse" När något går riktigt fel och man sitter med totalansvaret.

totalen

Böjning av ordet total. Specifikt nämner en total i samband av att det finns flera olika "total".

couverturechoklad

Couverturechoklad är en mycket högkvalitativ choklad som innehåller en högre andel kakaosmör (32–39%) och används till bakning och matlagning eller äts som den är. Den höga halten kakaosmör, i kombination med korrekt temperering, ger chokladen mer glans, en krämig mjuk smak och ett tydligt knäckljud när chokladen bryts. Den totala "procentandelen" som citeras på många chokladvarumärken baseras på mängden kakaosmör i förhållande till mängden kakaopulver. För att vara korrekt märkt som "couverture", måste chokladen innehålla minst 35% kakaopulver och minst 31% kakaosmör. Couverturechoklad används i professionell tillverkning vid doppning, överdragning, gjutning och garnering.